• Home
  • Δισκογραφία

Δισκογραφία

 

===============================================

 Ὅποιος  ἐνδιαφέρεται γιά τὸ CD,

ἃς ἐπικοινωνήσει μαζὶ μου, στὸ e-mail :Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

===============================================

Γιατὶ ἂν καὶ εἶμαι Κρητικός, ἑρμηνεύω Μικρασιάτικα τραγούδια ?

Μία ἐξήγηση κείμενο ἀπὸ τὸ ἔνθετο τοῦ CD μου «Ρουμπίνι καὶ Ζαφείρι μου, Μικρασιάτικα τραγούδια».

«Ἀπ' ὅ,τι κάλλη ἔχει ἄνθρωπος, τὰ λόγια ἔχουν τὴ  χάρη

νὰ  κάμουσι κάθε καρδιὰ παρηγοριὰ νὰ πάρη·

κι ὁποὺ  κατέχει νὰ μιλῆ μὲ γνώση καὶ μὲ τρόπο,

κάνει καὶ κλαῖσι καὶ γελοῦν τὰ μάτια τῶν ἀνθρώπω».

Ἐρωτόκριτος

 

Δυὸ λόγια ἀπὸ μένα….

 

Γνωστοὶ μου καὶ  ἄγνωστοι, φίλες καὶ φίλοι,

Θὰ ἔχετε ἴσως τὴν ἀπορία πῶς ἕνας ἄνθρωπος γέννημα – θρέμμα τῆς Κρήτης (τὸ Ζουρίδι στὴν ἐπαρχία Ρεθύμνης εἶναι τὸ χωριὸ μου) ἑρμηνεύει Μικρασιάτικα τραγούδια. Ἂν ἤτανε ριζίτικα, λόγος δὲν θὰ ὑπῆρχε. Τὴν ἴδια ὅμως ἀπορία εἶχα κι ἐγώ, καθὼς ρίζες μικρασιάτικες δὲν ἔχω.

Κι ἡ ἀπορία μου λύθηκε ὅταν, πρὶν μῆνες, συνάντησα τυχαῖα μιὰ σοφὴ μάγισσα, ἀνεράϊδα θαρρῶ πὼς ἤτανε, σ'ἕνα μαγευτικὸ τοπίο τῆς Κρήτης.

Κι ἀφοῦ τὴ μάγεψα πρῶτα – χωρὶς νὰ τὸ θέλω – μὲ τὰ τραγούδια μου στὸ «ὣριο περβόλι» ποὺ βρισκόμασταν, πρὸς τὰ ξημερώματα τῆς ζήτησα νὰ μοῦ πεῖ, νὰ μοῦ μιλήσει γιὰ τὸ:

«ἀκατάστατο ριζικὸ μου, ποὺ ἀναπαημὸ δὲν ἔχει,

μὰ ἐπὰ κ'ἐκεῖ σὰν πελελὸ περιπατεῖ καὶ τρέχει».

Τῆς ζήτησα νὰ μοῦ ἐξηγήσει γιατὶ τὸ ριζικὸ μου:

«ὅντε στὰ ὕψη μὲ πετᾶ, τὰ χαμηλὰ γυρεύγει

κι ὅντε μοῦ δείχνει τὸ γλυκύ, τότες μὲ φαρμακεύγει».

Κι μαγεμένη μάγισσα ἀκοῦστε ἴντα μοῦ λέει:

«Σὲ περαζόμενους καιρούς, σὲ χρόνια δοξασμένα,

ἤσουν ἀπ' τ' ἀρχοντόπουλα κεῖνα τοῦ Βυζαντίου,

ποὺ ‘ρθανε καὶ κατώκησαν στὴν ξακουσμένη Κρήτη.

Ἀπὸ κειὰ κρατεῖ τὸ ριζικὸ κι ἡ ἀρχοντικὴ μορφὴ σου,

ἀπὸ κειὰ καὶ τὰ τραγούδια σου κι ἡ ἀγγελικὴ φωνὴ σου».

Εὐχαρίστησα τὴ μάγισσα ποὺ μ ‘εἴχενε μαγέψει

μὲ τὴ θωριά, μὲ τὴ μορφή, μὲ τὰ σοφὰ τὰ λόγια.

Καὶ στ' ἀποδιαφωτίσματα λόγια γκαρδιακὰ τῆς λέω:

Ἂσ μὲ παιδεύτρα τοῦ κορμιοῦ καὶ μάγισσα τσ' ἀγάπης

νὰ φύγω καὶ νὰ ξοριστῶ εἰς στ' ἐδικοὺς μου τόπους.

Φεύγω, ἀποχαιρετῶ τηνε, ἕνα φιλὶ τῆς δίδω,

τραγούδι ὅπως τῆς ἔπρεπε τσὴ τραγουδῶ πανώριο

κι ἐκουζουλάθηκε κι αὐτὴ κι ἐγὼ χασα τὸ νοῦ μου...

Σήμερα, σ ‘ἄλλες ἐποχὲς καὶ στὴν παντέρμη Κρήτη,

λέω καὶ τραγουδῶ συχνὰ τραγούδια τοῦ καιροῦ μου.

καὶ  ὅπως τὰ παρέλαβα, θέλω τὰ παραδώσω

σ' ἀνθρώπους ποὺ'χουνε καρδιά, τὴ λεβεντιὰ περίσσια,

             γιὰ νὰ θυμοῦνται, νὰ τιμοῦν «χώματα ματωμένα»

 

===============================================

ΡΟΥΜΠΙΝΙ ΚΑΙ ΖΑΦΕΙΡΙ ΜΟΥ

Στίχοι:Θωμᾶς Βενάκης

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20/12/2013

 

 

 

ΚΡΙΤΙΚΗ του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ από τον ιστότοπο ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ

δύο CD με ελληνικά τραγούδια

Μετά από καιρό στο δισκορυχείον δύο άλμπουμ με τραγούδια στην γλώσσα μας, από μιαν εταιρεία (τον Μετρονόμο) που επιμένει… ελληνο-ελληνικά.

……………………………………………………………………………..

ΘΩΜΑΣ ΙΩΣΗΦ ΒΕΝΑΚΗΣ: Ρουμπίνι και ζαφείρι μου/ Μικρασιάτικα τραγούδια [Μετρονόμος, 2014]

Διδάκτωρ χημικός, ο Κρητικός Θωμάς Ιωσήφ Βενάκης είναι ένας τραγουδιστής της παράδοσης. Ένας εξαιρετικός (τενόρος) τραγουδιστής της παράδοσης, ο οποίος αφού μαθήτευσε δίπλα στο ζεύγος Σίμωνος και Αγγελικής Καρά (υπήρξε μέλος της Χορωδίας του Δημοτικού Τραγουδιού του Σίμωνος Καρά), έρχεται πολλά χρόνια μετά, δηλαδή σήμερα, να δώσει την δική του, την προσωπική άποψή του για ένα σώμα τραγουδιών που αν και, γενικώς, επιγράφονται ως «μικρασιάτικα» στην πραγματικότητα αφορούν (και) στα Δωδεκάνησα, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, στον Πόντο και την Προποντίδα. Η ερμηνευτική προσέγγιση του Βενάκη περικλείει, βασικά, γνώση και ήθος. Δύο στοιχεία δηλαδή που πάνε μαζί, συμπληρώνοντας το ένα το άλλο. Η ενασχόλησή του δε, από χρόνια, με το αντικείμενο τού επιτρέπει να είναι όσο «προσωπικός» χρειάζεται, προκειμένου αυτά τα θαυμάσια τραγούδια που επιλέγει να ερμηνεύσει να διατηρούν, πάντα, το μεγαλείο τους. Γιατί, αυτό είναι το σημαντικότερο που μπορώ να γράψω για το «Ρουμπίνι και ζαφείρι μου»… το γεγονός, δηλαδή, πως ακούμε τα «Στα ψηλά τα παραθύρια», «Από τα γλυκά σου μάτια», «Στο είπα και στο ξαναλέω» και όλα τα υπόλοιπα αποκαθαρμένα από τις τραγουδιστικές τσιριμόνιες κάποιων «όνομα και μη χωριό», που τραγουδάνε ό,τι να ’ναι ρίχνοντας στα προγράμματά τους κι ένα-δυο παραδοσιακά (επειδή με αυτά μεγάλωσαν…).

Δεν έχω να πω περισσότερα γι’ αυτό το θαυμάσιο CD (όλες οι πληροφορίες εξάλλου υπάρχουν στο 56σέλιδο booklet), που ακούγεται με τον πιο φυσικό και αναπάντεχο τρόπο. Να μνημονεύσω μόνον τα ονόματα των μουσικών που συνοδεύουν τον Θωμά Ιωσήφ Βενάκη σε τούτο το μοναχικό ταξίδι του στο παρελθόν του τραγουδιού μας. Μανώλης Καρπάθιος κανονάκι, Στρατής Ψαραδέλης πολίτικη λύρα, Περικλής Παπαπετρόπουλος πολίτικο λαούτο και Γιώργης Τζανέτος κρουστά.

Επαφή: www.metronomos.gr

Αναρτήθηκε από 

 

Από το site:ogdoo.gr

Δρ.Θωμάς Ιωσήφ Βενάκης - «Ρουμπίνι και ζαφείρι μου», Μικρασιάτικα τραγούδια

Γράφτηκε από τον  Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015
 
 

 
(ΔΙΣΚΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΑΚΟΥΣΕ) «Εκλογαί από τους θησαυρούς της ελληνικής μουσικής παράδοσης και τα τραγούδια του λαού μας».
 
Πριν από λίγες ημέρες έφθασε στα χέρια μου ένα ξεχωριστό cd με τίτλο «Ρουμπίνι και ζαφείρι μου» με μικρασιάτικα και παραδοσιακά τραγούδια από την ευρύτερη περιοχή των νησιών του Αιγαίου, ερμηνευμένα από τον Θωμά Βενάκη. Η δουλειά αυτή, που είναι η πρώτη του Κρητικού ερμηνευτή και στιχουργού, περιλαμβάνει 12 τραγούδια και ένα οργανικό, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του αείμνηστου Σίμωνος Καρά (1,3,4,5,6,7,8,9,10 & 12). Τα 4 κυκλοφορούν σε δίσκο γιαπρώτη φορά, ενώ σε ένα τους στίχους έχει γράψει ο Θωμάς Βενάκης πάνω σε γνωστό μικρασιάτικο σκοπό.

1) Στα ψηλά τα παραθύρια (Καθιστικό Μ.Ασίας)
2) Ξύπνα διαμάντι και ρουμπλί (Δωδεκανήσων)
3) Απ’τα κάγκελα θα πέσω
4) Οργανικό (Καρσιλαμάς Μυτιλήνης)
5) Να φύγω θέλω (Αισθηματικό μοιρολόι Δυτικού Πόντου) 
6) Από τα γλυκά σου μάτια
7) Ποιος ήταν ο προξενητής (Του γάμου, καθιστικό γάμου Μ.Ασίας)
8) Τρία καράβια πάνε (Καθιστικό Μακράς Γέφυρας)
9) Τι μου πες και δε σου ‘καμα (Συρτός)
10) Στο είπα και στο ξαναλέω (Καθιστικό Μ.Ασίας)
11) Λαλούνε τα πουλιά (Καντάδα, πατινάδα αυγής, Προποντίδας)
12) Τούτη η νύχτα η γλυκιά
13) Ρουμπίνι και ζαφείρι μου (στίχοι: Θωμάς Βενάκης)

Η επιλογή των τραγουδιών και η μουσική επιμέλεια έγιναν από τον Θωμά Βενάκη και τον Μανώλη Καρπάθιο, ο οποίος έπαιξε κανονάκι. Μαζί του στην ηχογράφηση οι: Στρατής Ψαραδέλης (πολίτικη λύρα), Περικλής Παπαπετρόπουλος (πολίτικο λαούτο), Γιώργης Τζανέτος (κρουστά). Ηχοληψία: Γιώργος Ρούσσος, Γιάννης Καραγεώργος. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο «Master Sound». 

Είναι ιδιαίτερα παρήγορο που στη σημερινή «εκσυγχρονιστική» εποχή υπάρχουν ακόμα καλλιτέχνες που επιμένουν  στη διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής (που ταλαιπωρήθηκε ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν), με καθάριες ερμηνείες όπως αυτές του Βενάκη (που ομολογώ πως σε αρκετά σημεία μου θύμισε ψάλτη), αλλά και τα παιξίματα των συνοδοιπόρων του μουσικών. 

Στο 56σέλιδο βιβλίο που συνοδεύει το cd και είναι γραμμένο με το πολυτονικό σύστημα, φιλοξενούνται οι στίχοι των τραγουδιών σε ελληνικά και αγγλικά, ένα κατατοπιστικό κείμενο του Καθηγητή της Εθνικής Μουσικής Κωνσταντίνου Ι.Μάρκου, ένα κείμενο του Θωμά Βενάκη σχετικά με το ιστορικό της δημιουργίας του δίσκου, επεξηγηματικό γλωσσάριο, καθώς και ένα κείμενο του Πρωτοπρεσβύτερου Χρίστου Κυριακόπουλου που στον επίλογο του σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Όποιος δεν έχει ακούσει ιδίοις ωσίν τον Θωμά να ερμηνεύει ριζίτικα και ακριτικά τραγούδια, παραλογές, ερωτόκριτο, και μαντινάδες στο «ώργιο περιβόλι», που λέγεται Κρήτη, ενδεχομένως να αγνοεί την ουσία της ψυχής του. Κι αν ακόμη τέτοιους ανθρώπους λησμονούν τα Μ.Μ.Ε., προτιμώντας πιο «διαφημιστικούς» ερμηνευτές, δυστυχώς την αγνοούν εις διπλούν». 

Η εξαιρετική αυτή έκδοση, η οποία αφιερώνεται στον δάσκαλο του Βενάκη, Σίμωνα Καρά και στη σύζυγό του Αγγελική,  κυκλοφορεί από τον «Μετρονόμο». Κι εδώ που τα λέμε, θα ήταν ιδιαίτερα περίεργο να κυκλοφορούσε από κάποια «μεγάλη» εταιρεία….

Στο σημείωμά του ο Θωμάς Βενάκης εξηγεί: «Για να καλύψω το ενδιαφέρον σας, σάς γνωρίζω ότι γεννήθηκα στο χωριό Ζουρίδι της επαρχίας Ρεθύμνης στην Κρήτη. Αναθράφηκα κυριολεκτικά με τον Ερωτόκριτο και το Ριζίτικο τραγούδι, που τραγουδούσε ο Μέγας Δάσκαλός μου και Άρχοντας Πατέρας μου. Μεγάλωσα και θέριεψα με τα αρχέγονα και αιώνια ακούσματα από την αρχαγγελική φωνή του και το λυρικό του λόγο. Μετά τα φτωχικά γυμνασιακά μου χρόνια και τα επίσης φτωχικά φοιτητικά μου χρόνια στο τμήμα Χημικών του Πανεπιστημίου Πατρών, συνέχισα μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ζυρίχης με την απόκτηση του Διδακτορικού μου στη Χημεία. Τώρα είμαι συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Αποτέλεσμα της Ισόβιας Σπουδής και Έρευνάς μου στη Μουσική είναι το Έργο που κρατάτε στα χέρια σας. Ελπίζω να υπάρξει και συνέχεια».

Ποια θα είναι αυτή η συνέχεια; Την απάντηση δίνει ο ίδιος: «Το παρόν μουσικό έργο αποτελεί προάγγελο ενός μουσικού τόμου που θα ακολουθήσει, σύντομα ελπίζω, με τον τίτλο Εκλογαί από τους Θησαυρούς της Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης και τα Τραγούδια του Λαού μας, Τόμος 1. Πρόκειται για ένα όνειρο ζωής μα και εθνική υποχρέωση μου να παραδώσω βιώματα, ακούσματα, ερμηνείες 40 και πλέον ετών σε όσους λαχταρούν να ξεδιψάσουν και να ξεχάσουν την πνευματική φτώχεια που ζούμε. Απευθύνομαι στον ‘‘Απέραντο Ελληνισμό’’ που ψάχνει, που ελπίζει, που καρτερεί και αντιστέκεται, που διατηρεί ακόμα την Αρχαία Ευπρέπεια και την Ελληνική Αρχοντιά.

Θα περιλαμβάνει 3 δίσκους: ο πρώτος με 12 σπάνια τραγούδια, ερμηνευμένα από τον Πατέρα μου, το ΒΕΝΟΣΗΦΗ (1899 - 1995), μια σπάνια μορφή γνήσιου Κρητικού με αρχαγγελική φωνή. Από τα αναρίθμητα τραγούδια που γνώριζε, επιλέχθηκαν κάποιες ηχογραφήσεις του 1966. Ο δεύτερος θα περιέχει ένα από τα ωραιότερα ακριτικά τραγούδια και μία κορυφαία παραλογή με μουσική και ερμηνεία δική μου. Στον τρίτο δίσκο θα ερμηνεύω τραγούδια της Κρήτης (ριζίτικα κ.ά.)».

Περισσότερες πληροφορίες για τον Θωμά Βενάκη μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του. | Επιλεγμένα αποσπάσματα του δίσκου μπορείτε να ακούσετε στο βίντεο παρακάτω. (βλέπε παραπάνω βίντεο)

ΕκτύπωσηΗλεκτρονικό ταχυδρομείο